Apple pie - jablečný koláč

10:18:00

Vím, že National Pie Day už byl docela dávno (je to mimochodem 23. ledna), ale snad nejsem jediná, kdo na Instagramu a ostatních sociálních sítích obdivoval ty krásně nazdobené koláče s květinkama, lístkama a hlavně hvězdičkama, že ne? Hrozně mě lákalo to vyzkoušet doma, ale za prvé nejsem zas tak zručná a za druhé jsem si nebyla jistá, jestli by někdo doma takový klasický páj ocenil. Pečení tedy bylo odloženo na neurčito. Když byl ale tenhle dezert osobně vyžádán mužskou částí rodiny málem jsem skákala radostí. Jasně. Málokdo má jabka v létě, ale doporučuju vám upíct tenhle koláč hned jak se k nějakým dostanete.

Na těsto:
325g hladké mouky
60g krupicového cukru
250g másla (studeného, krájeného na kostičky)
2 vaječné žloutky
35ml studené vody
1 polévková lžíce vanilkového extraktu (nebo nahradit část cukru cukrem vanilkovým)

Sypké suroviny smíchejte dohromady ve velké míse a přidáním másla vytvořte suchou směs konzistencí připomínající drobenku. Následně přibudou žloutky, vanilkový extrakt a voda podle potřeby. Vypracujte hladké těsto, zabalte jej do potravinářské folie a nechte odpočinout v lednici minimálně hodinu.

Na náplň:
700g zelených jablek (Granny Smith)
100g krystalového cukru
2 čajové lžičky skořice
2 polévkové lžíce vody
1 polévková lžíce škrobu nebo vanilkového pudinku
a 1 vejce na potření

Jablka oloupejte, nakrájejte na centimetrové plátky a s cukrem, skořicí a vodou je povařte na mírném plameni po dobu 20 minut. Občas promíchejte. Jablka by měla být měkká, ale stále držící svůj tvar. Do horké náplně přisypte škrob pro zhoustnutí.
Z vychladlého těsta ukrojte tři čtvrtiny. Ty budou tvořit dno koláče. Rozválejte plát tlustý asi pět milimetrů a přeneste jej do máslem vymazané a moukou vysypané formy, vtlačte prsty a obkrojte přečnívající okraje. Vlijte zchladlou náplň. Zbylé těsto nakrájejte na proužky. Nejprve položte svislé pruhy a pak mezi nimi propleťte pruhy vodorovné. Stačí si vždycky na přeskáčku odklopit svislé plátky a proložit vodorovnými. Omlouvám se, ale fakt těžko se to popisuje a já hloupá jsem to zapomněla nafotit. Pro copánky okolo si jednoduše rozválejte poslední zbytky těsta, ukrojte tři tenké proužky a propleťte je. Asi se vám nepovede tak dlouhý cop, aby vystačil na celý obvod, takže udělejte dva až tři a spojte je. Nažhavte troubu na 180°C a fakt počkejte až se rozehřeje, aby se ta krása celá neroztekla. Koláč se peče 45-60 minut. Ono vždycky záleží na troubě. Jen ho ještě v půlce pečení vytáhněte a potřete vajíčkem. Že je hotovo poznáte, když má koláč zlatou barvu a náplň bublá.
Maya




You Might Also Like

0 komentářů