Nedělní vepřová pečínka

11:53:00

Když jsem byla mladší, tak jsem jako úplně nenáviděla práci se syrovým masem, protože je to slizký a nevíte, čeho se zrovna dotýkáte a tak. Nedávno jsem se ale rozjela a i když mi pracovat s masem pořád není nejpříjemnější, výsledky snad  stojí za to. Tenhle recept není žádná vrcholná gastronomie, ale u nás doma prostě jedeme všechno na cibuli a česneku.



Na samotné maso:
800g vepřové kotlety bez kosti
2 velké cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce másla
snítku rozmarýnu
sůl, pepř

Maso omyjte a osušte. Nařežte vrchní tuk asi do půlcentimetrové hloubky a všude pomažte máslem. Na máslo na povrchu se pěkně přilepí vrstva soli, ale snažte se koření dostat i do nařezaných částí, aby nebyla ochucená jen kůrčička. Kotletu svažte kuchyňským provázkem. Bude lépe držet tvar a rovnoměrně se propeče. Potom ji můžete zprudka orestovat na suché pánvi z každé strany okolo tří minut. Mezitím si nakrájejte cibuli a česnek na plátky. Opečené maso vyjměte z pánve a opět bez oleje osmažte zeleninu. Z ní pak v pekáčku nachystejte "postýlku" pro kotletku. Pánev, kterou jste používali ještě zalijte sklenicí vody, kvůli připečeným kousíčkům. Šťávu přidejte do pekáčku s masem, který poputuje do trouby vyhřáté na 150°C. Po pěti minutách zeslabte teplotu pečení na 120°C a pečte ještě dalších 65 minut. Vyndejte jej z pekáčku a na talířku nechte pomalu vychladnout.

Na omáčku:
výpek z masa
1 polévková lžíce hladké mouky
2 polévkové lžíce másla

V kastrůlku rozpusťte máslo a zasypte ho moukou. Míchejte, dokud nedosáhnete zlaté barvy. V ten okamžik začněte přilévat výpek z pekáče. Cibule a česnek nevadí, vše se potom rozmixuje. Omáčku provařte, abyste dosáhli požadované konzistence. Teď promixovat tyčkovým mixerem, případně dochutit a je hotovo. 

Jako přílohu můžete zvolit prakticky cokoliv. V mém případě to byly šťouchané brambory, ale záleží na vaší chuti.
Maya



You Might Also Like

0 komentářů