Pizza Margherita

0:28:00

Nemyslím, že bych měla špatný recept na pizzu, ale pokaždé skončím s těstem rozmáčeným rajčatovou omáčkou a sýrem. Možná proto se u nás pořád častěji objednává pizza z pizzerie. Jelikož jsou ale prázdniny a já mám asi milion času na hledání receptů, našla jsem geniální trik, jak docílit perfektní pizzy. Doma, bez pece, bez blbostí jako pizza kámen, a fakt jednoduše.



Na těsto:
130g  hladké mouky
85ml vlažné vody
1sáčku sušeného droždí
10ml olivového oleje
5g třtinového cukru
5g soli

Na rajčatovou omáčku
1 cibule
1 menší stroužek česneku
1/2  plechovky krájených rajčat (200g)
1 čajová lžička sušeného oregana
35 ml červeného vína 
olivový olej 
1 lžička cukru

Navrch:
mozzarella (asi jedno balení)
lístky bazalky

Ve velké míse smíchejte mouku se solí a vytvořte důlek uprostřed. V menší misce promíchejte vodu s cukrem, droždím a olejem a vlijte do předem nachystaného důlku. Rukama zpracujte hrubé těsto a vyklopte jej na vál. Hněťte asi 10 minut, dokud není těsto hladké a pružné. Pak ho vraťte do mísy a přikryté utěrkou nechte vykynout cca hodinu na teplém místě. Mezitím nechte předehřát plech opačnou stranou než obyčejně (tzn. spodkem dolů) v troubě o teplotě 250°C. Vykynuté těsto pořádně prohněťte a rozválejte na pomoučeném válu tak tence, jak jenom dokážete.A teď konečně specialitka. Vytáhněte horký plech a jemně ho posypte hrubou moukou. Bacha, je to fakt vařící, takže se nespalte. Na plech přijde vyválené těsto, ale bez jakýchkoliv sýrů, nebo omáček. Já vím, že je to zvláštní, ale funguje to perfektně. Těsto se bude péct okolo 5 minut (teplotu zeslabte na 220°C) a vy tak alespoň získáte čas na výrobu omáčky (ale to neznamená, že si těsto nebudete hlídat). 
Cibuli nasekejte na jemno a opečte ji doměkka na olivovém oleji. Ke konci přidejte i prolisovný česnek. Následně jsou na řadě rajčata. Můžete použít i klasický rajčatový protlak, ale rozhodně ne (jako fakt fakt nikdy) kečup. Přilijte i víno. Pokud se vína štítíte (i když alkohol se samozřejmě vypaří), a nebo jím jen nechcete plýtvat, protože bylo drahé, nebo jste ho dostali od babičky... Prostě vždycky můžete použít zeleninový vývar. Nakonec dochuťte cukrem a oreganem. 
Pizzová placka bude možná na několika místech podivně nafouklá, ale rozhodně to není špatné znamení. Když jsem byla mladší a než jsme se přestěhovali, chodili jsme často do malé pizzerie, kde vařil rodilý ital a bubliny na pizze jsme vždycky milovali. Ale zpět k vaření. Teď už je to klasika. Potřete těsto rajčatovou omáčkou, poklaďte sýrem a bazalkou a dejte zapéct do trouby (250°C) jen dokud se nerozpustí mozzarella. 
Chutnalo vám, nebo pořád budete objednávat pizzu na rozvoz? Dejte mi vědět v komentářích.
Maya 



You Might Also Like

0 komentářů